Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

81 speelstraten voor Leuvense speelvogels

De Leuvens speelstraten vieren deze zomer hun 15de verjaardag. Zoals altijd kunnen je kinderen tijdens de zomermaanden weer fijn buiten spelen. Dit jaar zal er ongetwijfeld genoeg plaats zijn om naar hartenlust te ravotten want er is keuze te over: Leuven stelt maar liefst 81 speelstraten voor de speelvogels open.

speelstraat

Autovrij speelparadijs

Deze straten worden dan tijdens bepaalde uren autovrij gemaakt en staan helemaal ter beschikking van de bewoners. Kinderen en jongeren kunnen er terecht voor sport en spel, en het bevordert de buurtvorming. Het wordt een echte ontmoetingsplaats waar je de kinderen uit de buurt beter leert kennen en veel vrienden maakt.

Tijd om te buurten

De volwassenen kunnen echter ook zeker van de speelstraten meegenieten. Terwijl de kinderen veilig spelen, kunnen zij elkaar op de speelstraat ontmoeten voor een gezellige babbel, al dan niet vergezeld van een aperitiefje. Een zomerse buurtbarbecue is natuurlijk ook niet weg te denken in zo’n speelstraat. Zo kan je op een ontspannen manier een intenser contact met je buren leggen, waardoor de buurt alleen maar hechter wordt. Kortom, speelstraten zijn er niet alleen voor de kinderen, maar zorgen er ook dat de buurt gezelliger wordt.

speelstraat

Duurzaamste speelstraat

Om de 15de verjaardag van het Leuvense speelstrateninitiatief te vieren, deelt de stad twee awards uit: één voor de ‘duurzaamste speelstraat’ en één voor de ‘kind- en jongerenvriendelijkste speelstraat’. De straatbewoners en hun kinderen moeten met goede argumenten aantonen waarom hun speelstraat een award verdient. Een ludieke wedstrijd dus om de kinderen te laten kennismaken met het concept van duurzaamheid.

Wat houdt zo’n speelstraat in?

Je kan voor maximum 10 dagen een speelstraat organiseren. Iedere dag wordt de straat dan van 10 tot 21 uur afgesloten worden zodat de kinderen er veilig kunnen spelen. De speelstraat is dan verboden terrein voor doorgaand verkeer, maar plaatselijk verkeer mag er wel doorrijden. Let wel, je mag er slechts stapvoets rijden en je moet overal voorrang verlenen. Bovendien mogen enkel de bewoners van de straat zelf hun auto in zo’n speelstraat mogen parkeren.