Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Cathy: Ik ben een vrouw.

Lieve vrienden, Boomcast (een ‘social media’ platform) noemt haar ‘THE BRAVEST WOMAN WE KNOW’. Einde september 2016 stond ze als spreker op TEDx Klagenfurt in Oostenrijk. Haar inspirerend verhaal ging meteen de wereld rond. Ik heb haar leren kennen via de sociale media en ik heb een afspraak gemaakt met haar. Ik ben super dankbaar en trots dat ik deze mooie slimme dame mocht interviewen.

Cathy Kwanten
Cathy Kwanten

Ik heb een lange weg afgelegd

“Ik ben Cathy”, zegt zij met een BIG smile toen we elkaar ontmoetten. Cathy Kwanten werd als jongen geboren. Maar langzaamaan kreeg ze het gevoel dat ze in een verkeerd lichaam zat. Toen praatten mensen nog niet zo gemakkelijk over het veranderen van gender. Gelukkig werd Cathy na 20 jaar zoals ze zich vanbinnen voelt: een dame. “Ik heb in mijn leven een hele lange weg afgelegd om te geraken waar ik nu ben. Vooral mentaal. Na een hele zware kindertijd en jeugd, heb ik mijn weg gevonden. Mijn lichaam correspondeerde uiterlijk niet met de persoon die vanbinnen gevangen zat. En dat was rond de leeftijd van 20 á 21 jaar”, zegt de ambassadrice van Boomcast. “Daarna werd het voor mij heel belangrijk om mij te bewijzen als vrouw. Mijn uiterlijk was destijds heel belangrijk”, vertelde ze verder. Cathy vertelde de details van haar verhaal tijdens de TedTalk in Klagenfurt van vorige maand.

Praat open over alles met jouw kinderen

Een paar mensen lieten hun tranen de vrije loop tijdens haar TedTalk. Wat Cathy meegemaakt heeft, kan ook gebeuren met ons, onze kinderen, familie of vrienden. Ik vraag aan haar wat ik moet doen als ik weet of denk dat mijn kind een conflict heeft tussen haar lichaam en met wie zij of hij werkelijk is? “Luister naar jouw kind, zoek hulp, praat erover, praat met jouw kind en zorg dat jouw kind weet dat het over alles met jou kan praten als ouder. Besef ook dat het voor niemand gemakkelijk is. Niet voor het kind en niet voor de ouders. Voor het kind is het belangrijk dat ze weten dat ze niet alleen zijn in de wereld. En dat er niks mis is met hun”, adviseert ze. Volgens Cathy zijn er genoeg instanties in ons land die ons kunnen helpen en begeleiden. Van een psycholoog en tot een medisch team dat klaarstaat om te helpen.

Cathy Kwanten
Cathy Kwanten

De ideale stad …. Het begint met te willen luisteren

“De ideale stad voor mij is een stad waar iedereen hun plekje vindt, iedereen zich thuis mag voelen en zichzelf mag zijn. Een stad die niet oordeelt…. Het zou heel mooi zijn…”, zegt zij. Toen ik vroeg hoe gewone mensen kunnen leren om de diversiteit beter te begrijpen, antwoordde zij: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen de moeite moeten doen om naar elkaar te luisteren in plaats van meteen een oordeel te vellen over andere mensen, wie ze ook zijn, wat ze ook zijn, of hoe ze eruit zien!”

*Van psychologie tot communicatie *

Vanaf de leeftijd van 30 jaar ging Cathy op zoek naar opleidingen die haar mentale groei bevorderden. “Ik heb basisopleidingen psychologie gevolgd, ik heb communicatieopleidingen gedaan enzoverder. Deze opleidingen hebben mij bepaalde inzichten gegeven, in mezelf en de wereld rondom mij” zegt zij. Maar het grootste inzicht kreeg zij toen zij een borsttumor kreeg. Na de reconstructie had zij een accident met haar paard. Het was een heel moeilijke periode voor haar. “Dan ben ik gaan beseffen dat ik te veel energie stak met het af te vragen wat anderen over me dachten en met bang te zijn hoe andere mensen mij gingen bekijken. Er zijn mensen die zeker weten dat ze niets met mij te maken willen hebben als ze mijn verhaal horen. Maar ik heb besloten dat dit geen rol meer zou spelen in mijn leven want die mensen horen niet bij mij thuis”, zegt Cathy.

Cathy Kwanten
Cathy Kwanten

Iets groots doen

Cathy heeft altijd het gevoel gehad dat ze iets groots wil doen in het leven. Iets dat een betekenis heeft voor de wereld, iets met impact: “En wij zijn er nu volop mee bezig”. En het gaat stap per stap. Maar ik merk dat ik soms stiekem dingen doe met een bang hartje, uit angst voor het oordeel van mensen. En ik denk net dat die angst een heel grote katalysator kan zijn om net bepaalde stappen te zetten in ons leven. En als we die angsten kunnen overwinnen dan kunnen we alleen maar groeien en kan het leven alleen maar beter worden.”

Cathy Kwanten
Cathy Kwanten

Keynote-speaker en motivator, vooral internationaal vlak

Momenteel is deze dame bezig met haar verhaal te vertellen als keynote-speaker en als motivator. Vooral op internationaal vlak. Anderzijds is ze samen met haar mentor bezig met haar kennis, die ze in haar vorige carrière in sales, marketing & events heeft op gedaan, in te zetten in de bedrijfswereld. Ze wil zo een meerwaarde betekenen op het gebied van storytelling, motivatie, content writing en dergelijke. Toekomstgericht wil zij ook een offline platform. Cathy wil een centrum voor jonge mensen met creatieve, innovatieve ideeën bouwen waar zij steun kunnen vinden, waar de ‘knowhow’ aanwezig is en waar mensen terecht kunnen voor persoonlijke groei.

Dit is de "Boomcast-bende" ... in het midden Milly, erachter haar man Adam, rechts Harrison, naast Cathy Emily
Dit is de "Boomcast-bende" ... in het midden Milly, erachter haar man Adam, rechts Harrison, naast Cathy Emily

Lieve vrienden, het is echt WOW wat Cathy allemaal aan het doen is. Ik wens haar succes, maar ik heb nog een vraag. En dat is wat nu het mooiste woord is dat we kunnen geven voor haar in plaats van transbla bla bla… “Ik ben een vrouw”, lacht ze. Yes, and the bravest one we know! :-)

Volg Cathy op : haar facebook pagina, boomcast en haar website www.cathykwanten.com die bijna klaar is.