Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Dingen die je alleen herkent als Leuvens student

Aan wat denken de meeste mensen wanneer je Leuven zegt? Studenten, Stella Artois en De Oude Markt? Louis Tobback, Jeroen Meus of misschien wel Rik Torfs? Daar houdt het waarschijnlijk zo’n beetje op, tenzij je er gestudeerd hebt natuurlijk. Hier is mijn lijstje van dingen die je alleen herkent als je Leuvens student geweest bent.

Je bent opgelucht als je op zondagavond na een weekendje thuis met de trein weer in Leuven aankomt. De geur van de kebabzaak op het Martelarenplein, het zachte gezoem van honderden trolleywieltjes en zelfs de rotte cornflakesgeur van de Stellabrouwerij, Leuven is voor jou home sweet home.

Leuven station

Je leerde eten, eten en nog eens eten

Zelf koken in een smerige kotkeuken is niet altijd even aangenaam. Daarom staat de Alma steeds voor haar studenten klaar. In de Alma at je altijd frieten omdat de puree er echt niet te vreten was, en stiekem ook omdat je dan nog een gratis portie bij kon vragen. Eerlijk, wie zegt er nu nee tegen frieten à volonté?

Mag het wat chiquer zijn? Om je patroon te doorbreken eens niet in De Werf gaan eten, maar een ander restaurant uit te proberen, om vervolgens toch naar De Werf te gaan voor een lekker dessertje en de gezellige sfeer op het terras…

Op de Oude Markt heb je dikwijls staan sakkeren op het veel te vroege sluitingsuur van de McDonalds. Gelukkig was er nog de Ali Baba waar ja na het stappen in de vroege uurtjes menig kebab naar binnen hebt gespeeld en ook aan de muur maakte je een vaste stop op weg terug naar je kot.

Door al dat ongezonde fast food en ongetwijfeld ook door de vele liters bier die je door de jaren heen in Leuven binnengekregen hebt, ben je tijdens je studententijd heel wat kilo’s bijgekomen. Maar dat hoort bij het studentenleven en al je vriendinnen maken gelukkig hetzelfde door, dus het kan je niet deren. Samen dik zijn is fijn.

scale help

Je fiets werd je beste vriend

Leuven is een kleine stad, perfect om je met de fiets te verplaatsen. Je fiets werd dan ook niet alleen je trouwste ros maar ook je beste vriend, jullie werden door de jaren heen immers een onafscheidelijk duo.

Je verwenste dan ook meermaals die vele verdomde eenrichtingsstraten waardoor ergens naartoe fietsen een hele denkopdracht werd, als je een boete of boze tegenliggers wilde vermijden. Je hebt bovendien ook gepuft en gezweet om die bergop van de Naamse, de Tiense, die hatelijke Ramberg en Gasthuisberg te trotseren. Een dagelijkse workout die nooit echt went. En die dekselse Alma-frieten liggen nog op je maag…

Het Rector De Somerplein? Dat ken je niet. Je zal het traditiegetrouw altijd Fochplein blijven noemen. Ook Fonske die op dit plein mag pronken is voor jou een oude bekende die je ’s avonds op weg naar de Oude Markt al eens begroet. Je zal ook altijd de fietsenparking op het Fochplein verwensen want als je jouw fiets daar gratis had kunnen parkeren en als de parking niet om middernacht zou sluiten, zou die nooit aan de Oude Markt gepikt zijn…

Bikes in a row

Je leerde aula’s en bibliotheken kennen

Je hebt in Maria-Theresia, Max Weber of Pieter De Somer gezeten, de aula’s weliswaar. MTC, MSI, PDS of RC klinken voor jou niet langer als akelige ziektes. De eerste keer dat je een aula binnenstapte was je danig onder de indruk en elke les present, een paar maanden later was je die aula’s al beu gezien en twijfelde je na een nachtje stappen of je ’s morgens naar de les zou gaan of lekker verder zou snoozen. Toch zwaar, zo’n studentenleven!

In de Universiteitsbib, de Rechtenbib of het Erasmushuis studeren en je collectief ergeren aan de beiaardier die een uur lang het beste van zichzelf geeft. Vervolgens besluiten een pauze te nemen en samen met je studiegenoten te raden welk liedje de beiaard speelt. En stiekem zachtjes meezingen!

Student auditorium

Vreemde uitgaanstaferelen

Aan de ‘kever op de stok’, het iconische kunstwerk van Jan Fabre, op het Ladeuzeplein en aan de ‘Luchtballon’ op het Hooverplein sprak je vaak met vrienden af om vervolgens naar de Oude Markt af te zakken.

Je weet dat je fakbar met een k schrijft. Je weet ook dat dit een plek is met gevaarlijk goedkope pintjes. Je bent er dan ook meermaals gestopt om ‘in te drinken’ voordat je je weg naar de Oude Markt verderzette. In die fakbars of uit een café op de Oude Markt heb je wellicht ook weleens een shotglaasje, of twee of drie, mee gegrist als decoratie voor op kot, wat een souvenir…

Je hebt je avond allicht een paar keer per jaar afgesloten in de Seven Oaks. Er is immers altijd wel één persoon in je gezelschap die aan het einde van de avond ‘En we gaan nog niet naar huis’-gewijs voorstelt: 'Gaan we nog even langs de Seven Oaks?' Hoe kan je zo’n voorstel weigeren?

seven oaks leuven