Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Ecologisch eten in Leuven

De Tiensestraat heeft zich de laatste jaren succesvol ontpopt tot een alternatief en veganistisch toevluchtsoord. Er openden verschillende veganistische restaurants en ecologisch verantwoorde winkeltjes. Een overzicht:

Content: winkelen zonder plastic pakjes, bakjes of zakjes

Zit je op kot en heb je er genoeg van om steeds geld te spenderen aan het kopen van dure vuilzakken. Ga dan eens langs bij Content, de verpakkingsvrije winkel. Ga met je eigen doosjes, potjes en zakjes naar daar en vul ze met lekkers. Bij Content heb je een ruime keuze aan lokale en biologische producten, rechtstreeks van de boer of producent en gemaakt met respect voor het milieu. Minder verpakking, minder transport, … resulteert in een lagere kost, minder verspilling en minder vervuiling. Goed voor het milieu dus en goed voor de portemonnee, erg belangrijk voor wie op een studentenbudget moet overleven.

Bij Content vind je een heel uitgebreid gamma aan biologische en vegetarische producten: groenten en fruit, droogwaren (pasta, rijst, granen, …) ontbijtproducten (muesli, cornflakes, crunchies, …), brood en koeken, knabbels (olijven, noten, …), vleesvervangers (veggiburgers, seitan, tofu, …), zuivel (melk, kaas, …), fruitsappen, … Je vindt er alles wat je nodig hebt voor een lekkere, al dan niet vegetarische, maaltijd.

jars nuts seeds

The Loving Hut: I’m loving it

Geen keukenprinses? Ga dan eens langs bij restaurant The Loving Hut in de Tiensestraat voor een lekkere vegan maaltijd. Toegegeven, ik stelde mij bij de veganistische keuken een smakeloos bord groenten voor. Maar toen ik met mijn zus, een vegan food fan, eens bij The Loving Hut binnensprong heb ik mijn mening danig moeten herzien. Niet alleen de bediening is er supervriendelijk, ook het eten is verrassend smaakvol én gezond. Lekker verse slaatjes, heerlijke veganistische balletjes en springrolls, …

Ook op het vroegere Fochplein, nu beter bekend als het Pieter De Somer-plein, opende The Loving Hut een zaak. Terwijl ze in hun eerste vestiging voor verfijnd eten opteerden, trekken ze in hun tweede zaak volop de vegan fast food kaart. Ik probeerde er een vegan burger, lekker kruidig en niet duur. Geen wonder dat deze zaak veel succes heeft: gezondere fast-food, dat moet je toch gewoon eens proberen?

by Kaori Anne
by Kaori Anne

Vegaverso: vegan broodjes in overvloed

Vegaverso is een heel gezellige plek waar je alle aspecten van veganisme en plantaardige voeding kan leren kennen. Er is onder meer een leeshoek waar je door boeken kan snuisteren, maar je gaat er natuurlijk naartoe voor het lekkere veganistische eten. Keuze genoeg bij Vegaverso: een enorm assortiment aan broodjes, lunchgerechtjes, tapas, dessertjes, bio-drankjes, koffie en thee. Hier kan je echt blijven komen, want je wil toch alles eens geproefd hebben? Aanrader!

vegan wraps

Shavt: artisanaal bereide producten

Niet precies in de Tiensestraat maar wel op de hoek van de Tiense met de Beriotstraat, vind je Shavt. Een super veganistische winkel met veel keuze. Vleesvervangers, ei-vervangers, een overvloed aan kazen, … noem maar op. Bij Shavt verkopen ze ook huisgemaakte producten zoals plantaardige kaas, op basis van noten. Naast al dat lekkers kan je er onder meer ook boeken en vegan cosmetica vinden. Voor vegans een niet te missen bestemming maar ook voor non-vegans, zoals mij, die wel eens durven experimenteren is dit een interessant adresje.

Je ziet het, de Leuvense alternatieve scene is in opmars. Wie vlees en bewerkte voeding al eens achterwege wil laten en lokale, organische en veganistische producten wil leren kennen moet zich dus naar de Tiensestraat begeven. Laat het smaken!