Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Gebouw Molens van Orshoven uitgebrand

Maandagmorgen omstreeks vijf uur heeft een felle brand een van de voormalige gebouwen van Stella Artois verwoest. Het achterliggend gebouw, deel van het 19de-eeuwse historische gebouwencomplex Molens van Orshoven aan de Vaartkom, ging bijna volledig in vlammen op.

Fireman fire

Maandagmorgen kwamen er heel wat telefoontjes binnen van ongeruste bewoners die een felle brandgeur en rookontwikkeling meldden. Daarop rukte de brandweer van Leuven meteen uit. De brand was zo hevig dat het Leuvense brandweerkorps de hulp van brandweerploegen uit Zaventem en Diest moesten inroepen. Samen kregen de hulpdiensten het vuur pas na geruime tijd onder controle.

Door de snelle interventie kon de brandweer wel voorkomen dat het vuur op andere gebouwen van de Molens van Orshoven oversloeg. Alleen een aanpalende nieuwbouw liep beperkte schade op. Het achterliggende gebouw dat vuur vatte, brandde van binnen bijna volledig uit. Bij de brand kwamen onder meer het dak en alle tussenliggende vloeren naar beneden, enkel de buitenmuren staan nu nog recht. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar het zou in ieder geval niet om brandstichting gaan.

Eind juni had Stad Leuven nog beslist om de Molens van Orshoven te kopen. Die verkoop is echter nog niet helemaal rond waardoor de stad op het moment van de brand nog geen eigenaar van het getroffen gebouw was. Het was oorspronkelijk de bedoeling om in het gebouw enkele bedrijfjes uit de creatieve sector te huizen. Op die manier wilde de stad de Vaartkom verder uitbouwen als creatieve hotspot. Dit project is nog niet volledig van de baan maar er moet bekeken worden in hoeverre het gebouw nog bruikbaar is.