Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Het is weer bijna zover: herexamens

De gevreesde herexamens zijn weer in aantocht. Veel KU Leuven studenten zijn dan ook weer hard aan het blokken geslagen, een helse periode in volle zomervakantie. Hier zijn 8 dingen die alleen studenten met herexamens kunnen begrijpen:

Je moet de hele tijd aan iedereen uitleggen dat je van een paar herexamens echt niet dood gaat. Zelfs je moeder reageerde op het nieuws dat je herexamens had alsof alsof de wereld ging vergaan. Zij zit tijdens de zomervakantie dan ook constant achter je veren dat je moet studeren.

mother scolding child

Toch blijf je het studeren steeds weer uitstellen. Er is immers altijd wel iets plezanter te doen. Een festivalletje hier, reisje daar, een terrasje doen in het zonnetje. Alles is beter dan weer achter je boeken te kruipen en je kan je sociale leven toch niet verwaarlozen door die paar herexamens?

fun in the sun

Uiteindelijk moet je toch echt een keer kordaat ‘nee’ zeggen. Je vrienden zullen het jammer vinden maar beamen dat het voor je eigen goed is. Je kan het studeren niet blijven uitstellen. Ook je ouders zagen je de oren van het hoofd, of het niet eens hoog tijd wordt om eraan te beginnen. Kruip dus achter die boeken en vlieg erin!

shoot me now

Maar dan begint het: de zoektocht naar een routine, en naar je notities en samenvattingen. In de zomervakantie ben je niet alleen je samenvattingen maar ook je ritme een beetje verloren. Waar liggen die verdomde bundeltjes papier nu weer? Vroeg opstaan, hoe doe je dat ook alweer? 10 uur is een deftig uur om op te staan, niet? Dan doe je ’s avonds wel gewoon wat langer door… (een belofte die je nooit nakomt)

snoozing alarm

Je moet en zal blijven studeren, in elk soort weer. Wedden dat de zon schijnt wanneer jij moet studeren? Nogal wiedes, het is nu eenmaal zomer. Dan maar wat studeren in de tuin of aan het zwembad? Nope, geen goed idee, te verleidelijk om te zonnebaden en de klok uit het oog te verliezen… Tip: Kies voor een rustig koel plekje in huis, waar je op je gemak kan zitten. En maak van je pauzes gebruik om telkens even naar buiten te gaan. Een fris luchtje scheppen, de ideale formule om even lekker te ontspannen.

book pool

Concentreren gaat echt slecht, iederéén heeft immers vrij… behalve jij. Je raakt zwaar gefrustreerd wanneer je eraan denkt dat je vrienden leuke dingen doen terwijl jij achter je boeken zit te zweten. Het leven is zó oneerlijk! Je laat je afleiden door Facebook, Twitter, Instagram waarop je weer geconfronteerd wordt met het feit dat iedereen zich aan het amuseren is, behalve jij #jaloers. Tip: Spreek af met lotgenoten, studeer samen of spendeer samen een pauze om even al je frustraties tegen elkaar te vertellen. Study buddies for the win!

studying library

Je bent nóg ongeruster dan in eerste zit: waarom zou je het deze keer ineens wel kunnen? Vorige keer is het niet gelukt, waarom zou het dan in tweede zit wel lukken? Zo mag je echt niet denken zegt iedereen, je weet nu toch hoe ze vragen stellen en waar je extra op moet letten. Leer uit je eerste poging, een slimme student stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen!

studying is hard

Om jezelf al deze stress te besparen, beloof je plechtig dat je het volgend jaar niet meer zover laat komen. Het studeren in de zomervakantie, het niet op reis kunnen gaan, het bange afwachten op je resultaten. Dit wil je niet nog een keer meemaken dus beloof je jezelf het volgend jaar niet zover te laten komen. Slagen in eerste zit, dat moet toch ooit eens lukken!

exams urgh

Komaan student met herexamens, je bent absoluut niet alleen en je kan het!