Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Koten weg, herenhuizen terug

De aanpak van de KULeuven om het evenwicht op de Leuvense kotenmarkt te herstellen lijkt te werken. De bouw van nieuwe studentenresidenties heeft de kotenprijzen gestabiliseerd en de kwaliteit van de koten over het algemeen verbeterd. Heel wat kotbazen voelen de druk en lijken nu meer dan ooit bereid om hun tot studentenhuizen omgebouwde herenhuizen te verkopen. Bijgevolg kan je in het centrum van Leuven momenteel een dertigtal studentenhuizen op de kop tikken!

by Vertommen
by Vertommen

Tot enkele jaren geleden beleefde de kotenmarkt een gouden tijd. Oude herenhuizen werden met schering en inslag tot studentenhuizen omgebouwd omwille van het kotentekort en de winstgevende huuropbrengst. Gevolg was dat er steeds minder woonruimte voor de Leuvenaren zelf overbleef waardoor de prijzen voor woonhuizen in het centrum de pan uit swingden. Door het kotentekort stegen de prijzen van studentenkamers bovendien ook exponentieel.

Deze situatie was onhoudbaar. Daarom sloegen de Stad Leuven en de KULeuven de handen in elkaar om het evenwicht op de kotenmarkt te herstellen en de prijzen te stabiliseren. Dit poogden ze te doen door nieuwe studentenresidenties te bouwen. En met succes. Na enkele jaren is het evenwicht op de Leuvense kotenmarkt zo goed als hersteld, missie geslaagd! Door de nieuwe studentenresidenties moeten de tot studentenhuizen omgebouwde herenhuizen het onderspit delven. De studenten kiezen immers bewust voor een moderne en betaalbare studentenkamer waardoor oudere koten van mindere kwaliteit niet meer verhuurd geraken.

Door deze verschuiving zijn steeds meer eigenaars bereid om hun tot studentenhuis omgebouwde herenhuis te verkopen. Hierbij vermelden zij bovendien bewust dat het studentenhuis weer tot gezinswoning omgebouwd kan worden. Volgens burgemeester Tobback gebeurt dat laatste meer en meer. Het aantal herenhuizen dat weer wordt omgebouwd tot gezinswoning of appartementen blijft gestaag stijgen. Een hele goede zaak voor de Leuvense woningmarkt! Op lange termijn zal dit hopelijk ook van invloed zijn op de prijzen van de panden.