Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Leuven in 't groen

Ondanks dat Leuven een drukke en dichtbewoonde stad is, telt ze toch heel wat parken en tuinen waar het heerlijk tot rust komen is. De laatste jaren is Leuven een echte groene stad geworden. Schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani wil die trend verderzetten met een vijftal projecten voor nieuwe parken. Hierop is het uiteraard nog even wachten maar ook de bestaande parken werden de afgelopen jaren opgewaardeerd. Hier zijn mijn favoriete plekken om even lekker in het groen te relaxen. Welke zijn jouw favorieten?

Tuin de Walque

Tuin de Walque is een tuin die vlakbij mijn kot gelegen was. Wanneer de zon zich liet zien, trokken we dan ook met picknickdeken onder de arm steevast naar deze verborgen groene oase. Vroeger was het een prachtige privé-tuin, maar in 2000 stelde de Stad Leuven de tuin open voor het publiek. Ondanks haar grote oppervlakte, blijft het parkje vandaag door haar ingesloten ligging nog steeds een goed bewaard geheim. Er is dan ook maar één, vrij onduidelijke, ingang via de Straatjesgang die onder de Arnould Nobelstraat nummer 11 loopt. Tuin de Walque wordt prachtig onderhouden en een klein speeltuintje maakt van het park ook een geliefde plek voor familiepicknicks met het hele gezin.

by Routeyou
by Routeyou

Erasmustuin

Aangezien ik aan de Faculteit Letteren gestudeerd heb, heb ik uiteraard ook veel tijd in de Erasmustuin versleten. Deze gezellige tuin bevindt zich aan het Erasmushuis van de Faculteit Letteren. De arena/ het amfitheater in het midden van de tuin is de ideale plek om ’s middags onder een stralend zonnetje je lunch te eten of even een deugddoende pauze te houden tijdens het studeren in de Letterenbib van het Erasmushuis. Wandel eens lekker rond, bewonder de kleurrijke klimplanten op de gevel van het Erasmushuis en het Vallend Paard, een indrukwekkend doch tragisch ogende standbeeld. Dorst gekregen na ‘al dat wandelen’? Ga dan even genieten op het terrasje van De Appel.

by Mixxedtape
by Mixxedtape

Stadspark

Het Sint-Donatuspark kent iedere Leuvenaar natuurlijk. Toch blijft het één van mijn favoriete groene plekken in de stad. Het is een park in Engelse landschapsstijl en van de 12e-eeuwse ringmuren zijn zelfs nog een paar torens bewaard gebleven. ‘s Zomers is het hier gezellig druk en komt iedereen in het zonnetje picknicken. Je kan er ook voor verschillende evenementen terecht.

Stadspark

Dijlepark

Het Dijlepark is een erg romantische plek, verborgen tussen de Schapenstraat en de Redingenstraat. Het is en klein maar daarom juist enorm gezellig park dat zich tussen de grote en de kleine Dijlearm bevindt. De verfijnde metalen brug die zich over de poel in het midden van het park buigt maakt het pittoresk plaatje compleet. Ook door het prieeltje schieten de romantisch vibes in het Dijlepark de hoogte in. Het is het favoriete plekje van menig Leuvenaar en ook van mij.

Dijlepark brug

Abdij van ’t Park

De abdijsite van Abdij van ’t Park is mijn favoriete plek om te gaan lopen. Abdij van ’t Park in Heverlee is niet alleen een prachtige historische plek maar ook de kern van een prachtige natuurzone. De groene omgeving rond de abdij en de bijgebouwen is maar liefst 40 ha groot en is gelegen aan de rand van Leuven. Bovendien is de Abdij van ‘t Park dit voorjaar ook een ecologische en educatieve richting ingeslagen. Een doe-boerderij met vee, een moestuin en verschillende educatieve activiteiten moet nog meer bezoekers naar de site trekken en vormt een schoolvoorbeeld van stadslandbouw.

Abdij van 't Park

Hoe meer groen in Leuven, hoe liever! Kennen jullie nog leuke parken of tuinen die niet in mijn lijstje staan? Laat het weten in de comments!