Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Leuvense kunstensector ontevreden

Museum M Leuven

Hoewel de recente subsidieronde nog maar enkele dagen bekend zijn, staat de Vlaamse culture sector toch (terecht?) al in rep en roer. In het Vlaamse cultuurlandschap kregen bijvoorbeeld 95 van de in totaal 302 geen subsidies toegekend. In Leuven zelf zouden vijf van de achttien aanvragen op een rood licht gestoten zijn. Anderzijds werd het totale Leuvens budget wel opgetrokken van 4,7 miljoen euro tot 5,2 miljoen Euro. 

Als we naar het aantal “cuts” kijken in de kunst- en cultuursector lijkt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zijn beloftes niet per se na te komen. Hoewel hij “extra zuurstof” tegen 2017 aankondigde, blijken de resultaten het absolute tegendeel te bewijzen. Organisaties die positieve evaluaties (van de beoordelingscommissie) ontvingen, kregen uiteindelijk geen subsidies. Andere organisaties, dikwijls met een Vlaams, folkloristisch, en cultuurcommerciële kantje, werden dan weer opgevist en tegen eerdere adviezen in gesubsidieerd. 

Het is en blijft een spijtige zaak dat tal van Leuvense organisaties zo in hele nauwe schoentjes komen te staan, nadat begin dit jaar Gatz nog beaamde dat Leuven terecht om meer subsidies vroeg. Helaas blijft de budgettaire herverdeling, die zou zorgen voor financiële middelen van de grootsteden richting Leuven, voorlopig dus ijdele hoop.