Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Leuvense primeur: 3D-geprint kunstoog

Een prachtige primeur in het UZ Leuven. Sinds kort kunnen oogartsen daar kunstogen maken via 3D-printing. De oogprothese zelf kan nog niet worden geprint, maar wel de afdruk van de oogholte waarop de prothese gebaseerd is.

Artificial eye

Jaarlijks worden er in het UZ Leuven 70 tot 100 oogprothesen gemaakt. Deze zijn een enorme hulp voor mensen die een oog in een ongeval of door een tumor verloren hebben. Maar hoe wordt zo’n artificieel oog gemaakt? Men begint met een scan van de patiënt waarop een ingenieur via software een 3D-voorstelling van de oogholte maakt. Deze 3D-oogholte wordt vervolgens, zonder een mal te hoeven maken, uitgeprint en vormt de basis voor het ontwerp van de prothese.

Tot hiertoe werden afdrukken van oogholtes gemaakt door er een vloeistof in te spuiten en op die manier een malafdruk te nemen. Deze ingreep was onaangenaam voor de patiënt én de afmetingen zijn niet helemaal accuraat waardoor het langer duurde om aan een correcte prothese te raken. Het 3D-printen van de oogholte-afdruk is al een hele stap in de goede richting. “Een oogprothese op maat rechtstreeks printen is technisch nog niet mogelijk maar in de toekomst willen de oogartsen van het UZ het kunstoog zelf ook kunnen afprinten.