Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Redder Abdij van Keizersberg herdacht

Ben jij al eens gaan wandelen in het Park van de Abdij van Keizersberg? Dan moet je toch ook gedacht hebben ‘wat een indrukwekkend gebouw’. Dat is niet vanzelfsprekend want normaal zou deze prachtabdij in vlammen zijn opgegaan. Door de heldendaad van een Duitser bleef de Abdij van de vlammenzee gespaard.

Abdij van Keizersberg

Zoals een echt Leuvenaar uiteraard al weet werd onze stad in augustus 1914 door het Duitse leger doelbewust in brand gestoken. De Duitse bezetter toonde geen genade dus ook historisch erfgoed als de Sint-Pieterskerk, het Tafelrond en de universiteitsbibliotheek moest eraan geloven. Duizenden academische geschriften gingen zo verloren, een gitzwarte bladzijde in Leuvens geschiedenis. Toch bleef de Abdij van Keizersberg van brandstichting bespaard.

Hoe was het mogelijk dat de Abdij aan de vlammen ontsnapte? Wel, dat hebben we allemaal aan één man te danken: Duits officier Gustav Reinbrecht. Die weigerde het bevel om de abdij in brand te steken. Reinbrecht vond het onredelijk, wat wij maar al te goed begrijpen, hij volgde zijn geweten en maakte een moedige keuze. Hij legde het bevel naast zich neer. Die keuze had uiteraard ernstige gevolgen. Reinbrecht werd met zijn manschappen naar het front in Noord-Frankrijk overgeplaatst waar hij sneuvelde.

Maar waarom weigerde Gustav Reinbrecht om de Abdij van Keizersberg in brand te steken? Je zou denken omdat hij het net als ons een prachtig gebouw vond. Nee, hij nam deze beslissing doordat de abdij sterke banden met Duitsland had. De meeste monniken daar waren Duitsers en de Leuvense benedictijnen-broeders zijn afkomstig van de benedictijnen van het Duitse Maria-Laach. Bovendien kon hij in de abdij geen wapens aantreffen..

Wat er ook omging in Gustav Reinbrechts brein, de paters zijn zijn heldendaad nog niet vergeten. Dit weekend wordt de heldhaftige daad van Gustav Reinbrecht zoals ieder jaar sinds het interbellum weer herdacht met een kleine processie en herdenkingsviering. En dit jaar zullen zelfs enkelen van Reinbrechts familieleden aanwezig zijn!

Abdij van Keizersberg