Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Schattenjacht op de Kesselberg

Sarah Labanieh, studente als leerkracht aan de hogeschool UC Leuven-Limburg, werkte voor haar eindwerk een schattenjacht op de Kesselberg uit voor leerlingen van de eerste graad. Zo wil de 22-jarige Leuvense de Kesselberg in Kessel-Lo opwaarderen.

by Paridaens
by Paridaens

Waarom de Kesselberg?

De Kesselberg was al in de ijzertijd bewoond en er zijn ook sporen gevonden van een middeleeuws kasteel, het Kesselstein. Zelf heeft Sarah al van kleins af een speciale band met de berg. Ze kwam er als kind vaak spelen en als hoofdanimator trok ze met de Leuvense speelpleinen ook vaak de berg op. “Jammer genoeg zijn weinig Leuvenaars op de hoogte van de grote historische waarde van de Kesselberg”, zegt Sarah.

Excursie naar de Kesselberg

“Nochtans doen alle Leuvense scholen een excursie naar de Kesselberg. Op vraag van het Paridaensinstituut, waar ik stage heb gelopen, heb ik die dan ook in een nieuw jasje gestoken.” Sarah goot de excursie in een spannende zoektocht naar een Keltische schat, waarbij de schattenjagers via geocaching langs alle belangrijke plekken op de berg worden geleid. Zo doen ze onder meer de steengroeve en de paarse heide aan. De leerling die als eerste alle opdrachten uitvoert, ontdekt de schat van Keltische munten, in chocolade weliswaar.

Zo’n interactieve opdracht maakt de excursie voor de leerling veel leuker dan simpelweg naar de uitleg van de leerkracht te moeten luisteren. Bovendien boost de schattenjacht hun oriëntatievermogen en leert het hen met een gps werken. “Ik ben ervan overtuigd dat leerlingen op die manier veel meer opsteken dan wanneer ze gewoon uitleg krijgen van de leerkracht,” voegt Sarah er nog aan toe.

Ken jij de Kesselberg en heb je hem al eens bezocht?