Give us a like and we'll keep you in the loop.

I Love Leuven is een community-gedreven blog over leven in Leuven. Ontdek Leuvens leukste plekjes, het laatste nieuws, en de hipste events.

Smartphone fotografie in Leuven

Door de komst van de smartphone met een steeds beter ingebouwde camera is de markt van kleine fototoestelletjes geleidelijk aan ingestort. Smartphones bieden een even goede zoniet betere kwaliteit en je kan je foto's onmiddellijk met iedereen delen via Facebook,Instagram etc. Superhandig!

Bovendien heb je je smartphone altijd bij en past ie perfect in je broekzak. Soms stellen mensen mij volgende vraag: “Wat is een goed beginnerstoestel?” Vaak raad ik hen dan aan om eerst met hun smartphone te beginnen fotograferen. Dat kost je niets en dan kan je eerst zien of de hobby je wel ligt in plaats van veel geld uit te geven. 

Philippe Jespers

Zelf ben ik met smartphonefotografie begonnen dankzij een wedstrijd van Stad Leuven, 'See my city', nu al meer dan 3 jaar geleden. Ondertussen heb ik wel al een zestal camera's gekocht maar toch maak ik 50% van mijn foto's voor Facebook en Instagram met de Iphone. Omdat het zo handig is (je foto's direct wat bewerken met verschilende apps) en je kan het resultaat meteen delen met de wereld.

Een goede investering bij smartphonefotografie is een setje van 3 opzetlensjes om op je smartphone te klikken, dit kost je slechts een 20 euro. Je hebt onder meer een Macro-lens (om bv. bloemen of bijtjes van dichtbij te fotograferen), een Fish Eye (om je foto's een bol effect te geven) en een Wide Angle-lens om breedbeeldfoto's mee te maken. Het is een supergemakkelijk systeem: gewoon op je smartphone klikken en klaar. 

Een smartphone kan veel maar is natuurlijk niet voor alle fotografie geschikt. Grote afdrukken, nachtfotografie, snelle sportfotografie… dat lukt vaak minder goed, mede door de kleine sensor (vlugger ruis bij nachtfotografie). Maar voor de algemene kiekjes voldoet de smartphone prima. Ik gebruik hem vooral voor in de stad of op verlof.

Originele foto.
bewerkte foto.

Het beste is om te fotograferen met de zon in je rug omdat je foto's overbelicht gaan zijn. Al kan dat ook vaak net een leuk effect geven. Regels zijn er om te breken dus experimenteer er maar op los. Maar om het simpel te zeggen: het is niet je toestel dat de grootste rol speelt, het is de fotograaf zelf! Geef aan 5 mensen een smartphone en alle 5 maken ze andere foto's van hetzelfde onderwerp. 

Originele foto
Bewerkte foto.

Je moet vooral leren “zien”. Wat kan ik fotograferen, en vanuit welk standpunt? Van iets banaals waar iedereen aan voorbijloopt toch een mooie foto maken, dat geeft mij persoonlijk de grootste voldoening. Je hoeft echt niet naar de Bahama's of New York om leuke foto's te maken. Trek onze bruisende stad in, of je eigen tuin, om de leukste foto's te maken. Je moet het alleen maar durven “zien”.Je compositie is hierbij erg belangrijk. Maak je foto wat spannender door een ongewone compositie. 

Eens dit allemaal gedaan is, kan je beginnen met je foto bij te werken. Hiervoor bestaan een aantal gratis en betalende apps. Ik heb persoonlijk nog nooit een app gekocht omdat ik meer dan genoeg heb aan de gratis apps. Een aantal leuke apps zijn: Snapseed, pixlromatic, vsco, … Wat uitproberen en experimenteren en vooral veel oefenen.

by <a href='https://iloveleuven.smallteaser.com/user/philippejespers' class='captionLink'>Philippe Jespers</a>
by Philippe Jespers
Philippe Jespers

Een mooie foto komt niet altijd vanzelf. Ook ik volgde een tijdje terug in het M-Museum een smartphone workshop van Vicky Bogaert. Eerst wat theorie en dan buiten in de praktijk uitvoeren, enorm leerrijk! Of waarom niet met gelijkgestemde zielen op pad gaan? Dat doe ik vaak en er worden zo zelfs vriendschappen gesmeed. Tot slot zijn er ook instameets (samenkomsten) die op voorhand aangekondigd worden en zeker de moeite zijn!

Je ziet het, zo moeilijk is het allemaal niet zolang de “goesting” en passie er maar zijn komt dat dik in orde ;-). Succes!

P.S.: Je kan me op Instagram volgen onder de pseudoniemen: flupke1 en bnw_leuven. Op Facebook: Romantic Leuven en See my Kortenberg.